fredag 25 november 2016

Nya SD-eskapaderFör några veckor sedan handlade min blogg om Sverigedemokraternas opinionssiffror.  ”Om det är så”, skrev jag, ”att en majoritet av sympatisörerna egentligen inte står bakom partiets främlingsfientlighet och nationalism utan bara utnyttjar SD för att protestera mot ”etablissemanget”, hur många skandaler med SD-toppar inblandade är denna grupp beredd att acceptera? Hur många rasistiska utspel, hur mycket hets mot muslimer och judar, hur mycket Kent Ekeroth tål man innan denna förmodade majoritet SD-anhängare hittar ett mindre destruktivt sätt att protestera?”

Efter Ekeroths senaste eskapader finns det anledning att fundera vidare på samma tema.

För det första: mitt i riksdagens arbetsvecka, klockan 02.30 en onsdag kväll, försöker SD:s rättspolitiska talesperson komma in på en nattklubb i centrala Stockholm. Oavsett vad utredningen kommer farm till, vem som slog först och vem som provocerade vem, tycker jag att såväl Ekeroths väljare som de som betalar hans arvode, skattebetalarna, kan ifrågasätta om Ekeroth kan fullgöra sitt uppdrag dagen efter. Om han inte nekats inträde hade han i det närmaste fått gå direkt till jobbet på torsdagen. Man behöver inte vara direkt puritansk för att tycka att sena krogbesök under arbetsveckan inte är okej.

För det andra: jag ifrågasätter inte att man som riksdagsledamot ska ha rätt till skydd om man riskerar att bli utsatt för våld eller trakasserier för sina åsikters skull. Men ska den rätten gälla obegränsat eller borde man som förtroendevald ha ett eget ansvar för sin säkerhet och för de omfattande kostnader skyddet drar med sig? Jag tycker det visar på bristande respekt för såväl säkerheten som för kostnaden när man använder sig av rätten till livvakter för att ställa sig i en stökig kö för att komma in på en nattklubb klockan halv tre.

En tredje fundering: SD har ett betydligt starkare stöd på landsbygden än i storstäderna. Det lär bland annat vara en följd av misstro mot ”etablissemanget” som människorna på landsbygden gärna förknippar med Stockholmsbaserade makthavare. Hur tänker dessa SD-sympatisörer när man läser om att en av partiets ledande företrädare gärna tillbringar några ”våta” timmar fram på morgonkulan vid Stureplan, så långt man kan komma från de mindre industriorter på landsbygden där SD är starka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar