torsdag 20 november 2014

Avslöjade fotbolls(skåde)spelare.Idrott kommer att få en del utrymme i min blogg. Fotboll är viktigt men påfrestande för hjärta och nerver - för oss på läktaren. ”Mina” två lag, Falkenberg och Gefle, klarade sig kvar i allsvenskan med ett nödrop. Den pärsen vill jag inte vara med om nästa säsong.

Idrotten betyder mycket för många. Därför är det viktigt att komma till rätta med dess negativa sidor. Fotbollens oförmåga att stävja dåligt uppförande på läktarna är en sådan, misstankar om uppgjorda matcher en annan. Politikerna har också ett ansvar.Beskedet om att de värsta bråkmakarna ska kunna registreras och portförbjudas är bra, att det ännu inte införts maskeringsförbud på arenorna är obegripligt.

Att försöka lura till sig fördelar på fotbollsplanen uppfattas kanske inte som lika allvarligt men visst är det tråkigt att se hur vissa spelare sätter i system att lura domarna. Det gäller t.ex. när man regelmässigt sträcker upp handen för att markera att inkastet är deras trots att de själva uppenbart varit sist på bollen - och vet om det. Eller när man faller handlöst efter en lätt knuff som inte hade fått ens en konståkare mitt i en piruett att tappa balansen. Med gester ger spelaren sken av synnerligen elakartad skada som dessbättre läks snabbt så snart frisparken är säkrad. Att fusket obönhörligt avslöjas i tevesändningarnas repriser och slowmotion bilder tycks inte störa aktörerna. Kanske hoppas man att en fotbollens motsvarighet till filmens Oskarstatyett ska införas som komplement till Guldbollen på Fotbollsgalan?

Det finns flera skäl att komma till rätta med fusket. Elitspelarna är idoler och förebilder för ungdomslagens flickor och pojkar, men det handlar också om pengar. Ett mål som föregåtts av fusk kan betyda poängförlust, sämre placering i tabellen och i förlängningen betydande inkomstminskningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar