lördag 25 april 2015

Same same but different.Likheten mellan Ny Demokrati och Sverigedemokraterna blir allt tydligare.  Förutom det faktum att främlingsfientlighet och populism utgjorde grogrund för Bert Karlssons och Ian Wachtmeisters skapelse liksom nu för Jimmy Åkessons känns de interna stridigheterna i SD igen från 1990-talets Ny Demokrati. Framförallt under det partiets senare år, innan organisationen föll ihop som ett korthus, var det stridigheter mellan olika falanger i riksdagsgruppen. På samma sätt som Ian och Bert senare anklagade varandra för att det gick som det gick verkar nu stämningen i SD:s ledning bli mer och mer ansträngd. Kanske undviks ytterligare splittring bara så länge framgångarna i opinionsmätningarna fortsätter?
 Ett annat mönster som går igen från NyD är försöken att blanda bort korten genom att ”gömma” det främlingsfientliga budskapet bakom krav på bl.a. bättre villkor för pensionärer.

Men det finns också skillnader. Sverigedemokraternas ursprungliga kopplingar till nazistiska rörelser fanns inte i NyD.  Mötet mellan Ian och Bert, som ledde fram till att partiet startades, kändes mera som en sinkadus. Om det överhuvudtaget fanns någon förankring ute i landet så var kopplingen till de båda partiledarna  i det närmaste obefintlig. När framgångarna i valet 1991 gav partiet 6.7 % betydde det 25 riksdagsledamöter som hade liten om ens någon gemensam erfarenhet från organisationen. I en radiodokumentär förra året förklarade Bert Karlsson det slutliga fiaskot så här: ”Det går inte att starta ett parti på det sättet, vi kände ju inte de här människorna” Wachtmeister var inte lika finkänslig. I samma program säger han ”vi hade fler stjärnor men också fler stolpskott än andra partier.”

Inför valet 2014 hade SD byggt ut sin organisation. Ändå innebar resultatet naturligtvis stora påfrestningar med hela 29 nya ledamöter och snabb rekrytering av  tjänstemän.  Kanske kan partiledningen använda sig av Bert Karlssons ord som förklaring till dagens interna storbråk: ”… vi kände ju inte de här människorna”.

När NyD började falla sönder hade Wachtmeister och Karlsson fullt sjå med att undvika avhopp. SD:s ledning tycks däremot slita hårt med motsatsen. Här är det istället uteslutningar som gäller.

Same same but different…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar