onsdag 25 oktober 2017

Lagerbäck bäddade för Juholt?Lars Lagerbäck blev närmast helgonförklarad på Island när han som tränare lyfte fotbollslandslaget till oanade höjder för några år sedan.  ”Islands mest älskade man” var bara en av flera superlativer.  Under hans ledning gick laget sensationellt till EM i Frankrike 2016 där man i åttondelsfinalen besegrade ett favorittippat och stjärnspäckat England.
Samtidigt hölls presidentval i landet och hade Lagerbäck varit isländsk medborgare, och ställt upp, ansåg många att han haft goda chanser att vinna.

Lagerbäcks framgångar med laget gav Sverige ett stort förtroendekapital i På Island. Nu undrar jag om det möjligen kan ha varit så att denna goodwill spelat in när regeringen placerade Håkan Juholt som ambassadör i Reykjavik?  Resonemanget skulle i så fall ha gått ut på att här har vi med hjälp av Lagerbäck skapat en så stor respekt för Sverige att förtroendet måste bli svårt att rubba ens med de mest märkliga ageranden från en ambassadör. Att det med andra ord skulle finnas en rejäl fallhöjd innan islänningarna börjar undra om den hyllade landslagstränaren och den nuvarande ambassadören verkligen kommer från samma land?

Håkan Juholt har varit riksdagsledamot i 22 år och har erfarenhet från såväl utrikes- som försvarspolitik. Det torde ha inneburit åtskilliga kontakter med svenska beskickningar och ambassadörer runt om i världen och god insikt i vad uppdraget består av.

”Han lär sig nog inom kort vad det innebär att vara ambassadör” kommenterar utrikesministern.

Fan tro´t , sa Relling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar