måndag 15 december 2014

BTK King - en förening värd namnet.På Västra Gärdet i Falkenberg fanns på 1950-talet en kvartersförening med framförallt bordtennis och fotboll på programmet. Det fanns en styrelse, man hade årsmöte, budget, fotbollsplan, pingislokal och ett vackert klubbmärke. Matchstället var svarta byxor, svarta strumpor och gula tröjor.

Så långt var BTK King, som var det stolta namnet på klubben, inte särskilt unik. Om det inte hade varit så att alla medlemmar var i 10-12 års åldern och att verksamheten sköttes helt utan medverkan av några vuxna. Enda undantaget var hjälp med körning till några enstaka bortamatcher, var det inte alltför långt bort cyklade vi. Ekonomin klarades främst med hjälp av lottförsäljning med sponsrade vinster och med entréavgifter på de välbesökta hemmamatcherna i fotboll. Dessa spelades på planen som låg i anslutning till Schubergstorpsskolan där äldreboendet Boken finns idag. Bordtennis spelade vi i urmakare Jacobssons källare i radhuset på Södergatan och där var åskådarplatserna minst sagt begränsade, ett par tre personer på var sida om bordet. Uppriktigt sagt var det inte mycket plats för spelarna heller, det var inte möjligt att förflytta sig mer än någon meter från bordskanten.

Med facit i hand kan vi konstatera att många av våra medlemmar blev inte bara framgångsrika pingis- och fotbollsspelare, i flera fall på elitnivå. Den lärdom vi fick med oss från föreningsarbetet och det ansvar vi själva fick ta för verksamheten var också betydelsefull. Säkert medverkade den kunskapen till att flera av oss senare återfanns på olika uppdrag i samhället, inte bara inom idrotten.
Idag är ungdomsidrotten organiserad och specialiserad. Samhällsstöd och en omfattande och bra föreningsverksamhet med duktiga ledare är viktigt. Men det finns en baksida – motivationen att bilda ett nytt BTK King blir mindre.

Jag får nog anledning att återkomma med mer av det jag minns från en verksamhet som jag tycker är värd att uppmärksamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar