söndag 1 februari 2015

Feltänkt att minska antalet lag i fotbollsallsvenskan!
Nu höjs på nytt röster för att minska antalet lag i fotbollsallsvenskan. Åskådarna måste bli fler, ekonomin säkerställas och spelkvalitén höjas lyder argumenten.  Och då, menar man, finns inte utrymme för ”kusiner från landet” som t.ex. Ljungskile, Mjällby, Åtvidaberg eller Falkenberg.

Jag tycker det finns starka skäl att ifrågasätta ett sådant resonemang. Med en minskning till tio lag, som är ett av förslagen, skulle allsvenskan komma att domineras av lag från Stockholm, Göteborg och Malmö. Elfsborg från Borås och HIF från Helsingborg skulle kanske kvala in men sedan riskerar repet att dras också för lag som t.ex. Kalmar, Halmstad, Örebro, Norrköping och Gävle. Högst ett par lag i den kategorin skulle klara kraven.

Få lag som möts ofta på stora arenor och med mycket publik tycks vara receptet. Förutom säkrad ekonomi skulle resultatet bli bättre spel och chanserna skulle öka att nå internationella framgångar.

Jag tror det är feltänkt. För att nå dit krävs istället en större bredd, fler klubbar runt om i landet som kan fånga upp och utveckla talanger, och det behövs mångfald när det gäller träningsmetoder och spelidéer. Fyra eller tjugofyra tusen på läktaren är inte avgörande. Hammarbys fantastiska publiksiffror har inte garanterat framgångar på plan, det tog fem år innan man lyckades ta sig tillbaka till allsvenskan.

En välskött ekonomi där klubbarna ”rättar mun efter matsäcken” är ett berättigat krav, det måste finnas täckning för spelarköp och löner. Men brister på det området finns i såväl små som stora föreningar.

Jag ifrågasätter också att fotbollspubliken i kungliga huvudstaden skulle jubla över möjligheten att se Djurgården – AIK fyra gånger per säsong. Även om det kan ske på en flådig arena med VIP-utrymmen och med ett tak som, i bästa fall och med bra långtidsprognoser från SMHI, kan vecklas ut för att skydda spelare, publik och en regnkänslig gräsmatta.

Ett kommunalråd i Norrbotten hade för ett antal år sedan bjudit in företrädare för flygplatsmyndigheten för att försöka utverka stöd för en ny flygplats. En sådan skulle bli lönsam för alla parter, hävdade han, men fick inget gehör.  Det är inte motiverat, sa myndighetspersonen. Och för övrigt är det bara Arlanda av alla Sveriges flygplatser som lönar sig, fortsatte han. Ett något irriterat kommunalråd avslutade diskussionen med att konstatera: ”Det är bra, då kan ni ju hålla på och flyga upp och ner där.”

Konstaterandet kan med lite fantasi överföras till ovanstående diskussion. För övrigt, och i all blygsamhet, erinras om att Falkenberg slog AIK med klara 4-1 förra säsongen och vann dessutom över både Djurgården och Brommapojkarna. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar