fredag 30 oktober 2015

Främlingsfientlighet var också Ny Demokratis drivkraft..I en intervju nyligen upprepade en irriterad Bert Karlsson att Ny Demokrati (riksdagsparti 1991-94) inte alls var främlingsfientligt, ett påstående som är lika orimligt som när Jimmy Åkesson nu hävdar detsamma för Sverigedemokraternas del.

Det är möjligen så att det främst var Nyd:s allmänt populistiska budskap som tog partiet in i riksdagen men ingen som hade det tvivelaktiga nöjet att därefter följa dess framfart kan tvivla på att det var främlingsfientligheten som var drivkraften.

På Ian och Berts torgmöten varvades skrönor om kriminella invandrare som stal och våldtog med uppgifter om generösa socialbidrag som tvingade kommunerna att dra ner på ålderdomshemmens matkonton. Argumenteringen var lömsk, statistiken tillrättalagd eller direkt felaktig. Att stapla ölbackar och andra klämkäcka upptåg liksom parollen ”mer drag under galoscherna” var till för att avleda från närmare granskning.

Ny Demokrati torgförde sin främlingsfientlighet annorlunda än dagens Sverigedemokrater men budskapet var precis detsamma. Partiet verkade i en tid då det liksom nu kom många flyktingar till Sverige, debatten var oförsonlig om än inte lika otäck som idag.  Då liksom nu brann det på flyktingförläggningar.

Bert Karlssons eget sätt att hantera sitt förtroendeuppdrag följs nu upp av Sverigedemokraterna. Bert fäste uppenbarligen inte heller någon större vikt vid arbetet i riksdagen. Det var enklare att argumentera där man inte behövde vara så noga med fakta och där riskerna att bli motsagd var mindre. Ny Demokratis frontfigur utgjorde en alldeles egen ”kampanjorganisation” av samma slag som Sverigedemokraterna nu sjösätter och som presenterades vid en presskonferens dit man lurat journalisterna med ett löfte om ”kursändring”. Den som hoppats på att den skulle bestå av en nedtoning av partiets främlingsfientliga budskap blev dock besviken. Ändringen visade sig bara bestå av ett nytt arbetssätt där man med hjälp av flygblad, annonser och utomparlamentariska metoder ska förmå människor som flyr undan krig och terror att hålla sig borta från vårt land.

Den lättsamma ton som Ny Demokrati ibland slog an skiljer partiet från deras efterföljare (det är svårt att tänka sig Mattias Karlsson stapla ölbackar eller Björn Söder leda allsång på torgmöten ) En annan skillnad är att Nyd inte hade SD:s ursprungliga kopplingar till nazistiska rörelser. Däremot var främlingsfientligheten lika dominerande i Ny Demokratis budskap som den nu är i Sverigedemokraternas. Det ändras inte av en aldrig så irriterad Bert Karlsson.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar