söndag 18 januari 2015

Axel Blomgren och "Backstugan i Sanden"Vid laga skifte i början av 1800-talet avsattes området vid Skrea Strand som allmänning för byarna Ågård, Källstorp, Hjortsberg och Skrea. På Ågårds allmänning lät Skrea socken uppföra åtta backstugor som är beteckningen på en enkel stuga ofta byggd som bostad åt socknens fattighjon. Tre av dessa stugor låg utmed Klittervägen på Skrea Strand och två av dem finns kvar idag. Den som ligger närmast Strandbaden kallas idag ”Mårtenssonska”, tidigare ”Gustens”, och äga av kommunen. Det andra torpet som ligger rakt nedanför Falkhyddan är känd som ”Blomgrens” och det är om den stugan och om de som har bott där sedan stugan byggdes på 1830-talet som jag ska berätta.

Det är svårt att med säkerhet fastställa stugans ålder och vilka som bodde där först. I kyrkoböckerna har samma torp ofta olika beteckningar. ”Backstuga i Sanden” är ett namn som förekommer men sannolikt är det torp som sedan mitten av 1800-talet i husförhörslängderna benämns ”Sandslätt 9” den stuga som Axel Julius Blomgren kom till från Köpenhamn dagarna före jul 1894.  Han var då tolv år gammal och i den lilla stugan bodde Axels morfar och mormor, Lorentz Jonasson Blomgren och Christina Ankersdotter. Kvar hos föräldrarna fanns också deras tjugosexåriga dotter Amalia Albertina, alltså Axels moster. Axels mamma Carolina hade flyttat hemifrån tidigare.
Kanske hade Axel tagit sig till Skrea på egen hand, kanske hade morfar hämtat honom i Köpenhamn där han tills nu bott med sin mamma. Kanske är det istället hon som har följt med honom till Skrea. I så fall har hon snart återvänt till Köpenhamn dit hon flyttat 1876. 

I den danska huvudstaden föddes Axel den 13 oktober 1882. Det ligger nära till hands att pappan var dansk även om det inte går att dokumentera. Vi kan inte heller återfinna Carolina tillbaka i Sverige och förmodar att hon stannade kvar i Danmark. Vad vi däremot vet med säkerhet är att Axel blev kvar i Skrea som fosterson hos mormor och morfar.

Jag återkommer i senare inlägg med mer om stugans historia och om de människor som bodde där. Jag ska också berätta mer om säljägaren och strandfiskaren Axel Blomgren som talade om att han köpte stugan av Skrea kommun i början av 1900-talet för 50 kronor. ”Det var mycket pengar på den tiden om man betänker att en halv liter brännvin kostade 30 öre”, tillade Axel med glimten i ögat. Han bodde kvar i sin stuga tills han dog 85 år gammal den 19 december 1967.

1 kommentar:

  1. Intressant och kul att läsa om, jag var ju ofta där och nedanför på playan sommaren 1986.

    SvaraRadera