lördag 24 januari 2015

Axels mormor och morfar flyttar till stugan 1853Axels mormor och morfar, Lorentz Jonasson Blomgren och Christina Andersdotter, är starkt förknippade med ”Blomgrens” stuga på Skrea Strand. Lorentz föddes 1831 i byn Odensjö i Småland. 20 år gammal flyttade han till Halmstad och blev snickarlärling hos Elias Hallgren. Christina var född 1823 och hade som tjugotreåring flyttat från Skrea till Halmstad där hon arbetade som piga i olika hushåll. I Halmstad får hon sällskap med Lorentz och hon blir med barn.

 Lorentz får vid samma tid trubbel med polisen. I husförhörslängden står det ”Straffad för stöld enligt Halmstads Rådhusrätts utslag 29/8 1853” Dessa två händelser är troligen en bidragande orsak till att de båda ungdomarna 1853 flyttar till Christinas föräldrar i stugan i Skrea. I slutet av samma år föds Carolina, Axels mamma. Christina och Lorentz gifter sig i Skrea Kyrka den 5 januari 1854. ”Båda, vilka ej äro släkt med varandra, inflyttade från Halmstad denna höst med det Bevis att de äro förlovade med varandra. Till äktenskapet gifver torparen Anders Pehrsson Skräck på Sandslätt sitt muntliga samtycke” skriver prästen i vigselboken.

Christina och Lorentz fick ytterligare fem barn, Amalia Albertina född 1856, Josephina, 1858, Maria 1861 och Ingrid Christina 1863. Den enda sonen, Carl August föddes den 15 maj 1867 men dog bara några dagar gammal. Liksom Carolina flyttar hennes två yngre systrar, Maria och Ingrid Christina, till Köpenhamn innan de fyllt 20 år.

Vi vet inte mycket om Axels mamma. Hon var alltså äldst av sex syskon och flyttade, 21 år gammal, till Halmstad och därifrån vidare till Köpenhamn. När Axel föddes var hon 29 år och vi vet alltså inget om hennes vidare öden.

Livet för Axels morföräldrar var säkert ingen dans på rosor. Vi hittar ytterligare en anteckning som visar att Lorentz hade problem med polisen. 1868 blev han tilltalad i Halmstad för ”bedrägeri och förfalskningsbrott”. Av husförhören framgår att Christina var ”sjuklig, har fallandesot som påkommit sedan hon blev gift”. (Fallandesot är det som idag heter epilepsi.) I januari 1900, sex år efter att Axel kom från Köpenhamn, dör Christina ”av ålderdom”.  Av allt att döm bodde hon kvar i stugan fram till sin död. När däremot Lorentz dör 1908 av ”magsår” gör han det enligt dödboken på ”Fattighemmet”.   Dit hade han kommit ett år tidigare och då tillsammans med sin ”ofärdiga” dotter Amalia Albertina som tydligen bodde kvar hos föräldrarna ännu i femtioårsåldern.
Troligen är det nu, 1907 som Axel Blomgren övertar stugan. Då är han 25 år gammal.

Det måste ha varit trångt i stugan under de här åren. Där bodde, förutom Christina och Lorentz och deras fem barn också Christinas föräldrar. Under flera år är dessutom drängen Johan Gustav Olsson skriven som ”inhyst” på platsen. Han var född 1839 som oäkta son till pigan Gustafa Olofsdotter på Björnhult. Det finns ingen uppgift om när han flyttade in men det verkar ha varit redan som mycket ung. Därför är det sannolikt att det fanns någon form av släktanknytning.                                

Den sista delen av berättelsen handlar om huvudpersonen själv, strandfiskaren och säljägaren Axel Julius Blomgren.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack för det, Hans. Nu slutligen till Axel själv som du kanske har träffat eller åtminstone sett?

      Radera