onsdag 20 januari 2016

Promenad genom Falkenberg omkring 1920 - del 7 Med hjälp av Ingeborg Hellbergs "En promenad genom Falkenberg omkring 1920" kommer jag att i några bloggar berätta om vilka affärer och verksamheter som fanns där och om människor och händelser knutna till dem. Det är naturligtvis mest av intresse för er med falkenbergsanknytning men kanske kan livet i en småstad i början av förra seklet intressera också andra...


I det här avsnittet (7) berättar Ingeborg Hellberg om den mest affärstäta delen av Storgatan, från nuvarande Köpmansgatan till Rådhustorget.

Efter garvare Lundgrens hus med det åttaklantiga tornet kommer vi till Ekbergs hus Där hade Söderström bageri och Elias Andersson sin manufakturaffär med gedigna och präktiga varor. Mitt emot Ekbergs hus fanns Harry Hallbergs speceriaffär. Inne på gården fanns stall där kunderna från landet kunde ställa sina hästar medan man uträttade sina ärenden på sta´n.
Så går vi över gatan igen och kommer till ett långt, lågt hus. Överst fanns en konfektyraffär som ägdes av Teresia Johansson, av oss barn kallad ”Trissan”. Sedan kom Bremers manufakturaffär som vid denna tid övertogs av herr Oldén. Så kom Ellen Nilssons pappershandel som strax efter flyttade längre ner på Storgatan och då kom Nya Bazaren in i de lokalerna.
Nu har vi kommit fram till Hvitan som då var kroglokal och jag tror sedermera Spritlokal.

( Och så var det. Det finns ett spännande foto från skärtorsdagen den 1 april 1926 som visar en kö i tredubbla led ända till Rådhustorget. De båda flyglarna ner mot ån byggdes av Systemaktiebolaget 1921.  Huset mot Storgatan byggdes i mitten av 1700-talet åt Borgmästaren Johan Falkman Sörensson, min anm.)

Ingeborg fortsätter: I huset fanns också en ”gotteaffär” som ägdes av fröken Dragstedt. På vintern satt hon längst in i affären vid en liten fotogenlampa. När det kom en kund tog hon den lilla lampan med sig till disken. Det var den enda belysningen.
Tvärs över gatan låg Apoteket som hade ett så fint innertak. Vi fortsätter till nästa hus på samma sida av gatan. Då har vi kommit till Gustav Hallbergs hus. På hörnet låg Hallbergs herrekiperingsaffär, sedan kom Elin Sjöbergs Hatt- och modeaffär med de fina hattarna i skyltfönstret.

( Ett foto i ”Falkenberg – stad att bevara” från 1927 visar att AB Falkenbergs Tapet & Kemikaliehandel August Ringström låg mellan Hallbergs och Sjöbergs. I avsnitt 3 placerar Ingeborg Hellberg Ringströms Kemikalieaffär överst i Goos fastighet. Fanns det två affärer ägda av någon Ringström eller är det samma affär som flyttade från Goos hus till Hallbergs efter 1920? Hursomhelst återfinns affären från Hallbergs på Nygatan 32 från 1935, min anm.)

Ingeborg fortsätter: Dörren mitt emot Sjöbergs ledde in till Cigarrmagasinet som ägdes av cigarrmakare Hansson. Därinne brann den, som vi barn tyckte, eviga lågan där herrarna tände sina cigarrer. Hansson var också ombud för Svenska Amerikalinjen så det var många som köpte sin amerikabiljett där.

Nu korsar vi Storgatan igen och kommer till J. P Hallbergs speceriaffär. Det var ett lågt hus med en port vid slutet av huset. (Huset revs i början av 1931 och redan i slutet av samma år flyttade J.P. Hallberg in i sin nybyggda fastighet på samma plats, min anm.)
Nästa hus är Johan Svenssons. Han var skohandlare och skomakare. Överst i huset låg Forsells pappershandel. Sedan kom Bengtzéns garn- och tygaffär. Nederst låg Bröderna Svenssons skoaffär och mellan den och Bengtzéns låg 15-öres basaren som innehades av fröken Mellgren. Man minns det höga hönsnätet som satts upp för att ingen skulle röra eller ta sakerna. I affären. Mitt över gatan låg Lundahls järnhandel och i samma hus Albertina Bergströms tygaffär. Inne på Lundahls gård fanns Gustavssons slöjdaffär.
Nästa hus på samma sida av gatan var Rörbäckska huset. Överst fanns Petterssons guldsmedsaffär och sedan Olena Johanssons Hatt & Mössaffär. På hörnet låg Rörbäcks speceriaffär. Det var en riktigt gammal affär med ett kontor innanför affären med en hög pulpet. Jag tror att på den stod en bur med en papegoja, slutar Ingeborg den här delen av berättelsen.

(Tidigare avsnitt finns i mitt Bloggarkiv längst upp till höger)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar