tisdag 26 januari 2016

Promenad genom Falkenberg omkring 1920 - del 9



Vi går tillbaka på Storgatan och stannar där den möter Stationsgatan. På höger sida låg Danielssons Speceriaffär. Längre fram på höger sida fanns Wiborgs barnbeklädnadsaffär och sadelmakare Wiborg hade också verkstad i det huset. I Wiborgs affär öppnade så småningom Linus Almqvist sin fotoaffär, berättar Ingeborg.

 (Det var i början av 1930-talet och då fanns också frisören Kurt Mårtensson där, senare Lindells. En klippning kostade 1:50. Åke och Gunnar Zander hade först skomakeri i samma hus och startade sedan skofabrik på gården.  Almqvists affär flyttade hit från Stationsgatan 10, en fastighet som fortfarande finns kvar och till nyligen inrymde "Ateljé Profilen”, min anm.)

Nästa hus var skeppsmäklare Bomans. ( sedan under många år Galleri Flamingo, min anm.) Vi går ner till Storgatan igen för att gå på vänstra sidan. I hörnet låg det som nu kallas Patrik Jonssons hus. 
( Patrik Jonsson var läroverksadjunkt men tjänstgjorde inte i Falkenberg. Han hade sina rötter här och var mycket i Falkenberg och köpte huset 1905 av sjökapten Bernard Bengtsson, Huset revs 1973, min anm.)

Sedan kom Signe Kristenssons handarbetsaffär. På andra våningen fanns en damfrisering, jag tror den första i sta´n. Den innehades av fröken Tyboni. Vi går över Gröna Gatan och kommer till poliskonstapel Alexander Johanssons hus. ( Gröna Gatan 1, med putsad fasad, min anm.) Han var kassör i Arbetarföreningens sjukkassa och dit gick man när avgiften skulle betalas.
Så går vi förbi Charles Mobergs hus och kommer till Lindströms skomakeri där gamle Stenborg arbetade. Det var han som skötte om ringningen i kyrkan, bl.a. varje kväll klockan 8.00 mellan 1 maj och 31 augusti. I det huset fanns också Halldéns barberstuga. På andra våningen i det huset hade fru Baardsen rumsuthyrning. ( det hus där senare Bröderna Johansson Herrekipering och Jacobssons Ur fanns, min anm.)

När vi går över Skolgatan kan vi kasta en blick nedåt den. På den ena sidan fanns B-skolan, som en gång kallades ”Pedagogiet”, och mitt emot låg doktor Peter Åbergs villa. I hörnet låg Olivia Johanssons hembageri. Sedan kommer det stenhus som ännu finns kvar (se tidigare anm.) På andra våningen i det huset låg Skoglunds kafé.
Fortsätter vi på vänstra sidan och korsar Nygatan kommer vi till Prästgården och längre fram Stationen. 

Vi vänder och går tillbaka på andra sidan Stationsgatan, förbi Nya Kyrkan och över Nygatan igen. Först kom där Järnvägshotellet, därefter i ett lägre hus Holms Cigarraffär, Johanssons 15-öres basar och Hilma Hanssons barnbeklädnadsaffär. På hörnet fanns Hanna Perssons modeaffär och rundar vi hörnet kommer vi till damskrädderiet med samma innehavarinna.
Så tar vi oss en promenad ner till Politiska hörnet och går Brogatan tillbaka igen. På hörnet låg ju Bokhandeln, sedan Hilding Olssons frisersalong, Ernst Anderssons cykelaffär och så Smålandsbanken. Min mamma, som hade bageri, brukade köpa smör från Broaryd i Småland. Det skulle betalas med postremissväxel, jag tror det hette så, och den skulle köpas i banken.
Efter banken kom man till skeppsmäklare Bomans trädgård (nu en del av Badhusparken, uteservering och ”lektåget”, min anm.) och så var man uppe vid Reinholdssons kafé. Det låg i en lång byggnad tvärs över Brogatan och utmed Skolgatan. Därintill låg Svenssons skoaffär.
( Skolgatan fortsatte då genom nuvarande Badhusparken och norr om Brogatan. Kafébyggnaden syns tydligt på Arnes nyligen utlagda bild från Falkmanska, min anm.)

Vi går ner till ”Politiskan” igen och fortsätter på högra sidan. I hörnet låg Appeltofts affär och längre upp Alma Olssons konfektyraffär. I samma uppgång låg Rika Skoogs mössaffär. I andra våningen bodde fröken Mia Hallberg som hade inackorderingshem för elever från landet som gick i realskolan, avslutar Ingeborg Hellberg det här avsnittet av promenaden.

Tidigare avsnitt hittar du längst upp till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar