söndag 10 januari 2016

Promenad genom Falkenberg omkring 1920 - del 2



 Med hjälp av Ingeborg Hellbergs "En promenad genom Falkenberg omkring 1920" kommer jag att i några bloggar berätta om vilka affärer och verksamheter som fanns där och om människor och händelser knutna till dem. Det är naturligtvis mest av intresse för er med falkenbergsanknytning men kanske kan livet i en småstad i början av förra seklet intressera också andra...


 I det här avsnittet (2) skriver Ingeborg om Storgatan från Torget ner till Brogatan.

Vi går utmed Storgatan och kommer till Stadshotellet. Där residerade fru Gerda Olsson med stor kunnighet. Stadshotellet var ju både restaurang och hotell. Många ungkarlar och andra som inte hade egna hem och hade råd intog här sina måltider. Jag minns särskilt vår lärare i realskolan. I övre våningen fanns festsalen. Där var en del festligheter som borgarbaler, examenshippor och frimurarna hade väl också sina sammankomster där. ( i det huset finns nu bland annat pizzerian ”entill.” I mitten av 50-talet ”hängde” vårt gäng på Folkes Konditori som fanns en halvtrappa upp, även om begreppet ”hängde” inte var uppfunnet då. Jag undrar förresten vad borgarbaler var för tillställningar? Mitt emot dörren till Folkes låg då en frisörsalong. min anm.)
Vi går över Hotellgatan och kommer till Wijklunds Järnhandel. I samma fastighet låg också L W Larssons herrekiperingsaffär. I den flyttade sedan Bigge Johansson in och öppnade en damekiperingsaffär. Tittar vi ner i Hotellgatan ser vi Sunessons charkuteriaffär och Karlsson potatislager.( Sunessons bör vara den lokal där Westgerd sedan under många år hade fiskaffär, min anm.)
Vi går över Storgatan och kommer till Svenssons bokhandel som låg en bit in från gatan upp mot Nygatan. Mellan Lundbergska huset och bokhandlare Svensson låg en liten park (ungefär vid Kronans sidoingång mot Sparbankens baksida, min anm.) Där hade Bigge Johansson som var en känd nykterhetsvän satt upp en stor tavla – ”AVLÖNINGSDAGEN” Det var en kvinna med sina barn som hade hämtat sin berusade man från krogen. Det var många tårar vi barn fällde vid den synen, skriver Ingeborg.
För att återgå till Svenssons Bokhandel minns jag hur vi skolbarn skickades dit för att hämta böcker eller annat som behövdes i skolan. Bokhandeln övertogs sedan av Hjalmar Kindvall och flyttades ner till ”Politiska hörnet”. ( 1931 blev det Falkenbergs Bokhandel, min anm.) I de lokaler som bokhandeln varit blev det skoaffär och så småningom Björcks möbelaffär. I nästa hus fanns Rohlins skrädderi och när det upphörde övertogs det av skräddare Åkesson. I samma hus fanns också Gunnarssons Kafé. (det huset revs först 1974, min.anm.)
Mitt emot detta hus låg Göteborgsbanken med höga fina lokaler. I samma hus på andra våningen fanns Jacobsson & Månssons advokat och aktionsbyrå. Nu har vi kommit till urmakare Sjöbergs hus. Här hade han urmakeriaffär. (vi är alltså kvar på Storgatans vänstra sida i promenadriktningen, min anm.) Sedan kom Zakrissons mössaffär. Längst ner fanns en bank, jag tror den hette Lantmannabanken. Den förestods av kamrer Abrahamsson. Sedermera öppnade Lovisa Andersson skoaffär i den lokalen. Om vi går tvärs över gatan kommer vi till Torstenssons Charkuteriaffär. Som skylt hängde ett förgyllt kohuvud. I det huset fanns också Augusta Lundgrens vävnadshandel och John Skoogs cigarraffär. Nästa hus på höger sida var ett lågt hus med Skantzes bageri. Huset revs vid denna tiden och där uppfördes Sparbankshuset. Banken hade innan sina lokaler i samma hus som Appeltoffts manufaktur längst ner vi ”Politiska hörnet” Banken var en liten lokal med ett expeditionsrum. I ett inre rum hade kamrer Lundqvist sitt kontor. Till banken gick vi bara när sparbössorna skulle tömmas. Om vi nu korsar gatan igen kommer vi till Hellmans hus. Överst låg Törngrens guldsmedsaffär. I den lokalen öppnade min mor Hilma Olsson, gift Kronvall, Falkenbergs första kafé, berättar Ingeborg Hellberg vidare. I det huset fanns också A J Anderssons urmakeri, Erikssons raksalong och Åsbergs krog. På hörnet fanns en speceriaffär som innehades av två bröder Scholl. ( senare Svensson & Broder och nu pizzeria, min anm.)

2 kommentarer:

  1. Bra och trevligt att det kommer till allmän kännedom. Visst gick du för Kronvall? Han kallades ju som bekant Kalle kaka, detta skulle bero på att mamman hade bageri..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingvar, och granne från V:a Gärdet väl? Visst var det så. Jag gick i folkskolan, Schubergstorp, för Kronvall. 35 elever, bara grabbar. En utpräglad idrottsklass och Kalle var ju själv mycket idrottsintresserad.

      Radera