måndag 11 januari 2016

Promenad genom Falkenberg omkring 1920 - del 3.



 Med hjälp av Ingeborg Hellbergs "En promenad genom Falkenberg omkring 1920" kommer jag att i några bloggar berätta om vilka affärer och verksamheter som fanns där och om människor och händelser knutna till dem. Det är naturligtvis mest av intresse för er med falkenbergsanknytning men kanske kan livet i en småstad i början av förra seklet intressera också andra...

I det här avsnittet skriver Ingeborg Hellberg om verksamheterna vid Rådhustorget.

Vi har nu kommit till torget. Rörbäckska huset sträckte sig en bit upp på norra sidan av torget.( Det här huset var en låg träbyggnad som revs 1929 och alltså inte det hus vi idag kallar Rörbäckska. Det nuvarande huset var inflyttningsklart i oktober 1930.min anm.) Sen kom doktor Rhodins hus och sedan en gård med Rörbäcks stora magasin.  Vi går förbi Rådhuset som inrymde lokaler för borgmästare, rådmän och stadsfiskal. Där var även polisstation och finkor.
Vi kommer nu till södra delen av torget. Överst låg brandstationen eller spruthuset, som man sade. (  Brandstationen flyttade snart tvärs över torget till Rörbäcks magasin där det låg till 1954. min.anm.) Falkenberg hade på den tiden frivillig brandkår. Jag minns att i vår tambur hängde pappas bricka, skriver Ingeborg Hellberg. Den skulle vara lätt att hitta vid larm. Han var fjärde man vid tredje sprutan. Vi passerar gröna hjälpen som besöktes av ”nödiga herrar”. Sedan kom en gård som tillhörde Borgmästare Lundbergs fastighet. Därinne låg ett korsvirkeshus där Bigge Johansson hade skrädderi. ( I det huset har  senare flera olika verksamheter funnits, bl.a. Bilcentralen, Elis Stålboms bokbinderi och verkstad för cykelaffärerna mot gatan. min anm.) Borgmästare Lundbergs hus var ett vinkelhus som sträckte sig utmed torget och storgatan. Där fanns Torgkaféet som gärna besöktes av torgfolk. Så kom Liljegrens kemikalieaffär och på hörnet C W Olssons speceriaffär. (Från 1927 Erik Hanssons Speceriaffär och därefter bl.a. Verners Cykel och Sport. min anm.)
För att fortsätta i det Lundbergska huset låg Algot Nilssons cykelaffär åt Storgatan. Där kunde man ibland låna en cykel. Egen cykel var inte att tänka på. Nederst i huset låg Bigge Johanssons manufakturaffär. På den tiden fanns där både herr- och damavdelning.
Nu går vi en bit tillbaka på Storgatan och kommer till Goos fastighet. (Lätt att att känna igen ännu idag, mitt emot Stil och Trend. min anm.) Överst låg Ringströms kemikalieaffär, sedan kom Goos stora konfektions och  tygaffär med mode och skrädderi. När julen närmade sig öppnade Goos en julklappsaffär med mycket fina leksaker, dockor, elektriska tåg och saker som kunde dras upp och röra sig. Goos julskyltning glömmer man väl aldrig. Klockan fyra på skyltsöndagen togs skynket som hängde i fönstret bort. I nedre delen av huset fanns, tror jag, Falkenbergs första bilstation. Där flyttade så småningom fru Amanda Stenman in och öppnade konfektyr- och kaffeaffär. Men det var kanske lite senare på 1920-talet.
Vid nedre delen av torget låg Läderbolagets hus med en skoaffär. (Inte heller detta hus är  det vi ser där idag, det byggdes  först 1936/37. min anm)  Inne i affären fanns liksom ett litet inbyggt rum där butiksföreståndare K A Johansson hade sitt kontor. Tvärs över farstun fanns Hjalmar Petterssons bosättningsaffär som sedan övertogs av Hjalmar Petterssons måg, Adde Lundberg. En trappa upp i huset fanns Augusta Lundgrens handarbetsaffär. Där köpte vi småtöser uppritade dukar som skulle bli födelsedagspresenter eller julklappar till våra mammor, eller kanske Mors Dags present. Den dagen hade just då börjat firas efter amerikanskt mönster. Jag tror att Augusta Lundgren var syster till Beda Hallberg som startade Majblomman, slutar Ingeborg den här delen av berättelsen om Falkenberg omkring 1920.

4 kommentarer:

  1. Tack Christer för dina intressanta stadsvandringar i bloggformat. Dom hjälper verkligen till att fylla viktiga luckor i min barndoms minnesbilder av människor, platser och händelser!
    Välkomnar Du kompletterande kommentarer utöver Dina egna (mycket informativa), vad gäller personer, namn, årtal etc.?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars-Gösta, och tack för positiv feedback. Som du förstår bygger det i allt väsentligt på Ingeborg Hellbergs anteckningar. Ja, det är utmärkt om du kompletterar.

      Radera
  2. Tack, Christer!

    Mycket intressant läsning för mig som gammal falkenbergare. Fast jag undrar över några saker. Visste inte att Bigge Johansson hade affär i Borgmästaregården åt Storgatan (nr 31). Som jag minns det låg Elias Anderssons herrekipering där; deras damekipering fanns på Storgatan 20 (senare Cetex och nu del av Hallands Nyheter). På ett vykort postat 1921 kan man dock se att Bigges damavdelning låg i trähuset mittemot Storgatan 31, granne med Br. Wijklunds järnhandel, i den lokal där Hilma Hansson (mor till tandläkare Allan H.) hade sin barnekipering, som sedan övertogs av John och Marta Larsson.
    Att Goos sålde leksaker var en överraskning för mig, likaså att kemikalieaffären intill var Ringströms. Under min uppväxt var det "Emil Lundgrens" färg- och kemikalieaffär (innehavare Nisse Lundgren, som sedan flyttade till Kronan). Viktor Ringström hade en affär i samma bransch (inkl. parfym) på Nygatan 32, i Br. Gustafssons hus, byggt ca 1935. Förutom Liljegrens, som nämns, fanns också Färgkronan på Storgatan 38, vars lokal nu uppslukats av gamle grannen Svenssons Ur & Optik.

    Amanda Stenmans gottaffär minns jag mycket väl, ett klassiskt ställe, där man kunde köpa punschpraliner, kolabönor och lakritskarameller.

    Vem var Ingeborg Hellberg och när levde hon? Vill gärna läsa de andra avsnitten också.

    Hälsningar
    Michaël Stenberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Michael, och tack för kommentar.
      (Du hittar alla avsnitt i bloggarkivet uppe till höger.)
      Att du funderar på några affärers placering kan möjligen förklaras av att Hellbergs iaktagelser är redan från 1920, mycket kan ha hänt de närmaste åren därefter. I några fall förtydligas det kanske i kommande avsnitt från övre delen av Storgatan.
      Ingeborg Hellberg var från känd falkenbergssläkt, Kronvall. Jag tror hon var lärare i Stafsinge/Morup. Hon var gift med Göran, också han lärare och landstingspolitiker. Bodde i huset längst upp i backen mot Stafsinge kyrka.

      mvh
      Christer

      Radera